Ειδική διαπαιδαγώγηση

Η επιστήμη που εφαρμόζεται από εξειδικευμένο στο συγκεκριμένο χώρο παιδαγωγό, έναν επιστήμονα που ασχολείται συνήθως με παιδιά και εφήβους που παρουσιάζουν δυσκολίες στην ανάγνωση, στη γραφή, στην αρίθμηση, στα μαθηματικά, στην κατανόηση γραπτών κειμένων και στο λεξιλόγιο (μαθησιακές δυσκολίες).

Ο ειδικός παιδαγωγός αξιολογεί τις μαθησιακές ικανότητες του παιδιού σε όλους τους τομείς και φτιάχνει ένα ειδικό μαθησιακό πρόγραμμα, το οποίο προσαρμόζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού, ξεχωριστά. Συνδέεται δε στενά με το οικογενειακό περιβάλλον και το σχολείο, προκειμένου να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τη μαθησιακή εξέλιξη του παιδιού, καθώς και να τους προτείνει ειδικούς τρόπους για τη διευκόλυνση της μελέτης του στο σπίτι, έχοντας πάντα σαν κύριο στόχο του να γίνει το διάβασμα του παιδιού εύκολο και ευχάριστο.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι εκπαιδευτικές ασκήσεις ανάγνωσης, γραφής, έκφρασης και ορθογραφίας. Επίσης χρησιμοποιεί ειδικές θεραπευτικές τεχνικές που ενισχύουν τη συγκέντρωση και την κατανόηση.

Ο ειδικός παιδαγωγός ασχολείται ΚΑΙ με περιπτώσεις αναπτυξιακών διαταραχών, αυτισμό, νοητική καθυστέρηση, προβλήματα ακοής και όρασης, εγκεφαλική παράλυση, συναισθηματικές διαταραχές ΚΑΙ ειδικές μαθησιακές δυσκολίες-δυσλεξία, θέτοντάς τον έτσι ως απαραίτητη ειδικότητα για την αποκατάσταση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε αυτόν τον τομέα.