ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΗΣΗ

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι η ενημέρωση παιδιών και εφήβων σε θέματα που αφορούν γεννητικές λειτουργίες αλλά και τη στάση που πρέπει να κρατούν στις παρορμήσεις του βιολογικού ενστίκτου τους.
Στις μέρες μας οι νέοι ξεκινούν από πολύ νωρίς τη σεξουαλική τους ζωή, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και απαραίτητη η άμεση ενημέρωση των νέων για το σεξ.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση; Γιατί πλέον, οι έφηβοι ενημερώνονται από το διαδίκτυο και από τους συνομήλικους τους σχετικά με το σεξ.
Χρησιμοποιώντας την ευκολία του διαδικτύου λαμβάνουν μία λανθασμένη καθοδήγηση και εικόνα για την προστασία και την πρόληψη.
Η λάθος καθοδήγηση και η έλλειψη ενημέρωσης οδηγεί όχι μόνο στην αύξηση των εκτρώσεων στις έφηβες αλλά και στην αύξηση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.
Οι γονείς ίσως να έχουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην ενημέρωση των παιδιών τους για το σεξ. Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να ενημερώσω το παιδί μου;
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, η κατάλληλη περίοδος έχει οριστεί η μέση παιδική ηλικία ώστε το παιδί να είναι σε θέση να αντιληφθεί ότι το σεξ αποτελεί κομμάτι της φυσιολογικής ζωής του ανθρώπου.
Έτσι πρέπει να παρουσιάζεται στο παιδί, ως ένα φυσιολογικό μέρος της ανθρώπινης ζωής και όχι ένα ταμπού θέμα που επειδή δυσκολευόμαστε να μιλάμε το αποφεύγουμε.
Το κείμενο επιμελήθηκε η Κα Γκιάλα Δήμητρα,ψυχολόγος και συνεργάτης του κέντρου λογοθεραπείας “Εργομιλώ”