“Πρόγραμμα και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη”

Τώρα που ξεκινά η σχολική χρονιά,έχει νόημα η έναρξη να τεθεί σε γερές βάσεις, ώστε να αποφευχθούν τα συνηθισμένα προβλήματα προς τη μελέτη αλλά και οι συνεπαγόμενες συγκρούσεις που προκύπτουν μεταξύ γονέων και παιδιών.

Ένα από τα πιο βασικά εργαλεία που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της οικογενειακής ηρεμίας είναι η δημιουργία προγράμματος.

Ως ενήλικες έχουμε εξοικειωθεί με τις υποχρεώσεις μας και μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της ρουτίνας μας ανεξάρτητα απ’ το πόσο οργανωμένη ή χαώδης είναι. Όσον αφορά όμως τα παιδιά, το χάος τα τρομοκρατεί και τα εμποδίζει να φέρουν εις πέρας τις ολοένα και αυξανόμενες υποχρεώσεις τους. Γι’αυτό κι η οργάνωση του καθημερινού χρόνου είναι ουσιώδης, ώστε το παιδί να μπορεί να διαχειρισθεί χωρίς άγχος το χρόνο του, οργανώνοντάς τον σωστά και εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, που είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχοσυναισθηματική του ανάπτυξη.

Βοηθήστε λοιπόν το παιδί σας να διαμορφώσει έτσι το πρόγραμμά του, ώστε να αξιοποιεί στο έπακρο το χρόνο του, αλλά και να μην εξαντλείται. Δώστε του επίσης επιλογές, π.χ. “μετά το σχολείο προτιμάς να ξαπλώνεις 30′ ή να παίζεις το αγαπημένο σου παιχνίδι;”, αλλά και εναλλακτικές , στο προηγούμενο παράδειγμα ο γονιός μπορεί να προτείνει στο παιδί να δοκιμάσουν και τα δύο και έπειτα να αποφασίσει το παιδί τι του ταιριάζει καλύτερα.

Θα καταφέρετε έτσι να ενισχύσετε τόσο την αυτοεκτίμησή του (λήψη αποφάσεων και διαχείρισή τους) όσο και την προσαρμοστική του ικανότητα, αλλά και να ενδυναμώσετε
εν γένει τις οργανωτικές του ικανότητες.

Έχετε στο νου σας ότι ο προγραμματισμός δεν είναι στατικός και γενικός για όλους, αλλά διαμορφώνεται απ’τις ανάγκες του κάθε παιδιού και από τις υποκειμενικές οικογενειακές συνθήκες.

Εφοδιαστείτε με χαρτιά, χρώματα και αυτοκόλλητα και συνδημιουργήστε μαζί με το παιδί σας το πρόγραμμά του κι έπειτα αναρτήστε το στο χώρο μελέτης του, ώστε να έχει συχνή οπτική επαφή.

Καλή σχολική χρονιά!!!

(Το άρθρο επιμελήθηκε η Κα Μάρκου Μαρία-Μαγδαληνή,ψυχολόγος και συνεργάτης του κέντρου ειδικών θεραπειών “Εργομιλω”)

Leave a Reply